HVAD ER TAMANU? 

Tamanu nødde træet med det botaniske navn Calophyllum inophyllum, er et træ, der normalt vokser op til en højde på 25 meter, mens et par af dem kan vise sig at blive op 35 meter i højden.
 
Calophyllum inophyllum hører til i det sydøstlige Asien, men findes primært i Polynesien. Træet blomstrer to gange om året. Stammen af dette træ er tyk med en mørk, krakket bark, og grenene er dækket med skinnende, mørkegrønne, ovale blade og små hvide blomster med gule centre.
 
Blomsterne har en dejlig sød duft. Frugten af træet er på størrelse med en abrikos og har en tynd kødfyldt omkreds rundt om selve kernen indeni.

Hvad kan tamanu olie bruges til?

Hvad er TAMANU OLIE?

Det er primært for den olie, som udvindes af nødderne fra Tamanu træet, at resten af verden kender til dette vidunder-træ.
 
Tamanu oliens historie går flere hundrede år tilbage, hvor Polyneserne havde brug for et produkt, der kunne beskytte deres hud fra solen, havet og infektioner. De vidste, at de skulle finde det via en urt eller en plante og det endte altså med at blive selve olien, som produceres fra kernerne fra Tamanu træet.
 
Tamanu er en ganske enkelt en overset olie med utroligt mange vidunderlige egenskaber. Det er en naturlig vegetabilsk olie, der udvindes af nøddekernerne fra Tamanu træet (Calophyllum inophyllum) – et medlem af Mangosten familien.
 
Olien stammer fra Polynesien, hvor den fortsat spiller en vigtig kulturel rolle. Kommercielle anvendelser af Tamanu olie er overvejende til hudpleje. Olien er grøn, blødgørende og indeholder Moder Jords naturlige medicin i bogstaveligste forstand.
 
Tamanu olie er endnu ikke så kendt i Danmark, men er efterhånden ved at blive det, hvilket der er gode grunde til. Olien har nemlig en utrolig masse gode egenskaber, som det kan være svært at finde så mange af samlet i ét enkelt og helt naturligt produkt.
 
Tamanu olie giver en anti-aging effekt og indeholder antibiotika samtidig med at det fungerer anti-inflammatorisk og kan afhjælpe, lindre og i visse tilfælde helt fjerne akne, akne-ar, eksem, psoriasis, insektbid, svamp og solforbrædninger.

Egenskaber for tamanu olie

Det botaniske (videnskabelige) navn

Calophyllum inophyllum Linn (Syn. Calophyllum bintagor Roxb.) (Guttiferae). Er medlem af mangostan
familien. Mesua ferrea Linn er også set som et alternativ latinsk navn.

Videnskabeligt navn: Calophyllum Inophyllum Seed Oil
Produkt Navn: Tamanu olie
Oprindelse: Vanuatu, Sydlige Stillehav
Ekstraktion: Virgin / uraffineret / koldpresset
Holdbarhed: Minimum 2 år
Produkt Klassificering: Økologisk;
INCI navn: Calophyllum inophyllum
CAS-nummer: 223748-12-7
Farve: mørkegrøn
Aroma: Fed, nøddeagtig og lugtende (det er ikke for alle)

Tamanu olie anvendes som et naturligt middel mod følgende hudproblemer:
 
  • Akne (acne eller bumser)
  • Fodsvamp
  • Eksem
  • Psoriasis
  • Solskoldning

Oliesyre

41%

Palmitinsyre

14%

Linolsyre

29%

Stearinsyre

12%

Da Tamanu olie siges at lindre smerter, bruges olien også udvortes til at lindre smerter forårsaget af sygdomme som iskias, helvedesild, gigt og neuropati.

Træet – Grosted

Bitaog (som det normalt kaldes) findes hele vejen igennem Filippinerne langs kysten. Det hører til det tropiske Asien og dets geografiske fordeling. Området omfatter også Melanesien og Polynesien. Det vokser nær kysten i hele Indien. I fransk polynesien er Tamanu-træet udbredt på de fleste af øerne. Træet vokser primært i koralsandet og på havstranden, selvom de også kan findes i visse dale.

Dens frø spirer let i de mudrede og saltede vandmasser. Motu (koralrev), der omgiver vulkanøerne, er dækket af Tamanu-træer; de er meget værdsat for deres duftende blomster og elegante løv og er således plantet langs veje. Kamani, som det også er kendt, blev bragt nordpå til Hawaii fra de sydlige Stillehavsøer i tidlige migreringer af polynesiske bosættere.

tamanu lande

Hjemmehørende: Australien, Cambodja, Cookøerne, Fiji, Fransk Polynesien, Indien, Indonesien, Japan, Kiribati, Laos, Madagaskar, Malaysia, Marshalløerne, Myanmar, Ny Kaledonien, Norfolk Island, Papua Ny Guinea, Filippinerne, Reunion, Samoa, alomonøerne, Sri Lanka, Taiwan, Kina, Thailand, Tonga, Vanuatu, Vietnam

Eksotisk: Djibouti, Eritrea, Etiopien, Kenya, Nigeria, Somalia, Tanzania, Uganda, USA

HVAD KAN TAMANU OLIE BRUGES TIL?

Tradionelt har tamanu olie været anvendt af som medicin i lang tid før den blev kendt af vesten. De virkelige helbredende kræfter af denne traditionelle olie er dens unikke evne til at fremme dannelsen af ​​nyt væv, og derved fremskynde sårheling og væksten af ​​en ny sund hud (anti-aging).
 
Videnskabelige undersøgelser fastslår, at tamanu olie er et betydeligt helbredende middel, ikke kun på grund af dets evne til at producere nyt væv, men også på grund af dets anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber samt et naturligt indhold af antibiotika.
 
Desuden indholder tamanu olie Sc-glucan som giver en naturlig UV-beskyttelse, der forhindrer 85% DNA-skader og oxidativ stress forsaget af UV-stråling. Et naturligt UV-filter med en SPF mellem 18 og 22.
 
Tamanu olie kan anvendes til behandling af –
  • Akne
  • Psoriasis
  • Eksem
  • Diabetiske sår
  • Solskoldning
  • Forbrændinger & vabler
  • Tør eller skællet hud
  • Fodsvamp
  • Kropslugt
  • Alderspletter
  • Insektbid
  • Neuralgi, iskias & gigt (lindring)

Antiinflammatorisk

I en undersøgelse fra 2015 afprøvede man tamanu olie på flere arter af bakterier, herunder den multilægemiddelresistente Staphylococcus aureus (MRSA) stamme. Det er måske svært at tro det, men olien udviser kraftige antibakterielle fordele mod alle de testede arter i undersøgelsen. Det bedste af det hele er, at MRSA viste sig at være mere følsom over for tamanu olie end over for ofloxacin, som er et populært antibiotikum, der anvendes til behandling af bakterielle infektioner som urinvejsinfektioner, lungebetændelse med mere.

Dette er samme årsag til, at olien menes, at være god til anvendelse til topisk behandling af akne.

Svampedræbende

En anden undersøgelse fra 2004 af tamanu olien offentliggjort i Journal of the American Botanical Council citerede undersøgelser, der pegede på tamanu oliens moderate aktivitet mod svampe, Trichophyton schoenleinii.
 
Denne svamp er forbundet med fodsvamp, ringorm, lyskesvamp, dermatophytosis og meget mere.

Hvordan anvendes tamanu olie?

Tamanu anvendes direkte på huden

Tamanu oliens anvendelsesmuligheder omfatter en bred vifte af naturlige behandlinger for akne og akne ar, eksem, psoriasis, svamp, strækmærker, pigmentpletter, hududslæt, almindelig ardannelse, betændelse, som anti aging og som ingrediens i gode hudprodukter til fedtet hud.

En kæmpe fordel ved tamanu olie er, at den kan anvendes direkte på huden uden at skulle blandes med andre produkter. Og det er uanset om den anvendes til bekæmpelse af akne eller til forebyggelse eller reduktion af ardannelse eller bare for at holde huden smuk og fri for problemer. Ønsker man det, kan olien naturligvis blandes med andre olier.
 
Det er smartest at lade tamanu olien sidde natten over eller igennem hele dagen for at opnå den maksimale effekt. Du kan gnide tamanu olie i hele dit ansigt eller du kan anvende det lokalt, hvor du har brug for det.
Der har været konstateret et par tilfælde af kontakteksem efter brug af tamanu olie. Så forsøg altid første med at teste olien, inden du tilføjer den til din hudpleje rutine. Desuden ligger comedogenic nivuet på 2, så du bør patch teste dig selv for at sikre, at det ikke får dig til at bryde ud.
 
En patch test består i at tilføje en dråbe olie til sart hud (eksempelvis underarmen) og lade det sidde i 24 timer. Får du udslet, bør du ikke bruge olien.
 

Til udslæt og blærer

Tamanu har gode antiinflammatoriske fordele. Så du kan lægge et par dråber af olien for at berolige og helbrede eventuelle udslæt eller blærer, du måtte have.
 

Eksem og psoriasis

Prøv denne olie på din eksem eller psoriasis. Dab lidt på området hver dag og se pletterne forsvinde. Du kan også blande olien med andre olier som eksempelvis kæmpenatlysolie. Kombineret vil disse olier gøre underværker for vedvarende kløende pletter og mærker.
 

Akne

Du kan bruge olien på forskellige måder til at håndtere akne, bumse udbrud og ar. Læg lidt olie direkte på området med en vatpind som en pletbehandling. Du kan også tilføje en eller to dråber tea tree olie til en teskefuld tamanu olie. Hold blandingen i en mørk flaske, og brug den, når du føler der er bumser på vej.
 

Sår

Tamanu oliens sårhelende fordele gør den perfekt til sår. Når et snit er stoppet med blødning, skal du forsigtigt påføre en lille del olie på det berørte område. Du kan eventuelt gøre dette tre til fem gange om dagen, indtil såret har helet.
 

Ar og pletter

Hvis du har ar eller mærker på din krop, kan du prøve tamanu olie for at forbedre deres udseende. Tilsæt et par dråber til fingrene og massér forsigtigt ar området.
 

Rynker og moden hud

De kollagenforstærkende fordele ved tamanu olie er præcis det, du har brug for til dine rynker, fine linjer og moden hud. Massér olien ind i dine problemområder i to uger og se forskellen. Du kan også blande olien med E-vitamin eller granatæbleolie for yderligere at forbedre kampen mod rynker.
 

Fugtighedscreme

Tamanu kan være noget sammenhængende, så det gør den ikke til den bedste fugtighedsolie på markedet. Du kan godt bruge den som en fugtighedscreme, men de fleste vil foretrækker andre olier. Derimod kan du eventuelt tilføje et par dråber tamanu olie til avocadoolie eller jojobaolie, og så du får du dig en lækker fugtighedscreme, fortsat med nogle af tamanu oliens gode egenskaber. Din hud vil absolut elske det.
 

Mygge repeller

Du kan bruge denne olie til dine insektafvisende blandinger. Bland en spiseskefuld tamanu olie med en dråbe af citronella, citrongræs og tea tree olie (alle tre er æteriske olier). Smør blandingen på din udsatte hud, før du går udendørs for at holde fluer, myg og andet vildt væk. Mon det er den stærke “lugt” de ikke bryder sig om?

Solbeskyttelse – Naturlig SPF

Mange naturlige olier har naturlige solcremeegenskaber, men tamanu olie synes at være særlig effektiv, da det har vist sig, at 1% koncentration tamanuolie kunne hæmme 85% af UV-strålingsskader på DNA.
 
Den testede olie havde også en solbeskyttelsesfaktor (SPF) på 18-22, hvilket teoretisk giver dig ekstra 180-220 minutter i sollys uden solskoldning, hvis du normalt brænder efter ti minutter. Det anbefales dog ikke, at tage dette bogstaveligt.

Hvor kan du købe tamanu olie?

Når du vælger din tamanu olie, ønsker du naturligvis en god kvalitet. Først og fremmest skal din tamanu olie være ren og hermed menes 100% ren, hvilket sikre dig, at den er 100% naturlig.

Måden du sikre dig det på, er ved at se efter ingredienslisten. Her skal der kun stå 100% Tamanu olie eller endnu bedre 100% Calophyllum Inophyllum. Dernæst skal du sikre dig, at olien er koldpresset. Tamanu olie er mørkegrøn i farven og vil fedte huden lidt, men absorberes ganske hurtigt, hvorefter den fedtede fornemmelse også forsvinder – og så skal tamanu olie altså have den velkendte tamanu-nødde-duft – uanset hvad du hører andre steder. Har den ikke dette er det en god indikator for, at olien har været varmebehandlet og derfor rent faktisk ikke er blevet koldpresset, men derimod varmebehandlet, hvilket fratager den mange af dens gode egenskaber. Du kan tage det helt roligt, for selvom du måske ikke bryder dig om duften, så forsvinder den efter kort tid på huden.

tamanu olie fra chleopatra
100 procent naturlig og økologisk tamanu olie

Fra CHLEOPATRA får du en helt ren tamanu olie, fri for tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Koldpresset, uraffineret og økologisk.